Hopp til innhold
Til startsiden

Bygge hus? Dette er hva nordmenn ønsker for boligen sin nå

Når du skal bygge hus har du uendelig med muligheter – både når det gjelder design og funksjonalitet. Det er likevel noen elementer som trender, og det stadig flere drømmer om for sin bolig akkurat nå, er grovkjøkken, walk-in-closet og takterrasse.

Publisert:
mandag 8. mars 2021

Mange har en drøm om å bygge hus. Det er noe eget ved det å være med å skape et unikt hjem for fremtiden, som møter hele familiens ulike behov og med et design og en arkitektur som er akkurat slik du alltid har drømt om.

Men hvilke ønsker er det nordmenn har når de skal bygge et nytt hus i 2021?

Helena Hegstad Diamantis, som er arkitekt i OBOS Block Watne Fluks og har mange års erfaring i bransjen, kan fortelle at det er enkelte elementer som går igjen, som akkurat nå er: grovkjøkken, walk-in-closet og takterrasse.

LES OGSÅ: Bli kjent med arkitekten i Fluks

Grovkjøkken – praktisk med en grovere sone

Grovkjøkken er et relativt nytt begrep, og er et slags modernisert spiskammer. I motsetning til spiskammeret, som ble brukt til å oppbevare mat og tørrvarer, har det moderne grovkjøkkenet noen flere funksjoner, selv om det sentrale stikkordet fremdeles er «oppbevaring».

– Grovkjøkkenet er et mindre og lett tilgjengelig rom i tilknytning til kjøkkenet. Her har du gjerne et ekstra kjøleskap, en fryser eller ytterligere skapplass der du kan oppbevare kjøkkenmaskiner du ikke bruker så ofte, eller som du ikke ønsker skal stå fremme på kjøkkenbenken, forteller Diamantis.

Bakgrunnen for at det nye rommet har oppstått, tror arkitekten skyldes at vi påvirkes og lar oss inspirere av minimalistiske, rene og særdeles ryddige kjøkken i sosiale medier, TV-programmer, filmer og serier.

– Jeg tror hovedårsaken er at kjøkkenet skal fremstå renere og penere, og det er praktisk å ha en grovere sone som ikke alle ser. De fleste av oss har imidlertid langt flere kjøkkenmaskiner i dag, så det handler nok i stor grad om oppbevaring, forklarer hun.

Ifølge eksperten trenger ikke rommet å være så stort for at du skal få med de viktigste funksjonene, og er som oftest på mellom 2,5 til 5 kvadratmeter.

– Kjøkkeninnredning og design på grovkjøkkenet varierer, men de fleste velger å gå noe ned på standarden på grovkjøkkenet sammenlignet med hovedkjøkkenet.

LES OGSÅ: Bygge hus med uteleidel? Alt du trenger å vite

Romslige garderober og walk-in-closet

Walk-in-closet, eller walk-in garderobe, er et annet ønske som går igjen blant nordmenn som skal bygge nytt hus, og det er ikke lenger kun gjeldende for soverommet.

– Vi ser at det er stadig flere som ønsker walk-in-closet eller en større garderobeløsning i tilknytning til gangen/entreen og vaskerommet, sier Diamantis.

– Dette er gjerne av praktiske grunner og spesielt for familier med barn, som ønsker å få ryddet bort skitne klær og sko med en gang de kommer inn døren. Her har de fleste erfaring etter å ha bodd i en mindre leilighet tidligere, og ser dette behovet som ekstra viktig.

Ikke minst sørger et walk-in-closet for at du har god plass til å organisere både klær, sko, vesker og sesongtøy for både store og små.

– Av alle de forskjellige ønskene en kunde kan ha for boligen, så ser vi at walk-in-closet ved inngangspartiet er det de setter aller høyest når det gjelder prioriteringer og budsjett, og spesielt hvis de har barn og hund.

Takterrasse – uteområde med utsikt

I et land med mørketid og kaldt og vått vær store deler av året, så vet nordmenn å sette pris på varme dager, og tilbringer gjerne så mye tid som mulig utendørs straks solen titter frem.

Når vi bygger nytt hus, ser det ut til at vi også vil opp i høyden – med en takterrasse.

– Takterrasse er blitt veldig populært, og er et av hovedelementene når vi bygger hus med Fluks. Vi jobber hele tiden mot å benytte alle arealer best mulig, og da er det naturlig at en garasje eller en carport kan bli til en romslig og flott takterrasse, forteller arkitekten.

Med en takterrasse kan du kombinere gleden av varme dager og flott utsikt, samtidig som et større uteområde gir rom for et spisebord, grill, eventuelt et utekjøkken og peis.

– Vi er nok blitt noe påvirket av reiser, opplevelser og film her også, men takterrasse blir stadig mer aktuelt i Norge. Det å ha utearealer på flere plan, og ikke bare i hagen, gir økt kvalitet for boligen er noe mange setter pris på, sier Diamantis.