Hopp til innhold
Til startsiden
Jobben med å planlegge hage og uteområde kan du gjøre selv, eller du kan ansette en landskapsarkitekt som kan hjelpe deg på vei.

Hage og uteområde - hvor mye koster det?

Skal du bygge hus, og lurer på hva du må budsjettere med for hage og uteområde? Her gir landskapsarkitekten tips til planlegging, ulike budsjetter og hvordan du eventuelt kan redusere kostnadene.

Publisert:
tirsdag 23. februar 2021

Skal du bygge hus? Da er du allerede kjent med at et husprosjekt krever mye planlegging.

En rekke avgjørelser må på plass før byggeprosjektet kan starte, men det er også mange valg som må tas i prosessen. Og det er viktig at valgene er i tråd med økonomi og budsjett.

I OBOS Block Watne Fluks er vi opptatt av å skape et bærekraftig og fleksibelt hjem som er tilpasset dine ønsker og din lommebok. Vi er opptatt av hvor mye du ønsker å bruke på din nye bolig – ikke bare hvor mye du har til rådighet.

Det er én ting det er lett å forbigå når du bygger hus, eller som ikke får nok plass i budsjettet fra start – og det er hage og uteområde. Det er en viktig faktor for å skape et hjem, og skaper et rammeverk for ditt fremtidige hus.

Her forteller landskapsarkitekten hva som bidrar til å skape en flott hage og uteplass, og hva du burde beregne av budsjett for prosjektet.

Legg en plan for hage og uteområde før du bygger

Når du først er midt oppe i et byggeprosjekt, er det ikke uvanlig at hage og uteområde blir liggende et stykke ned på prioriteringslisten. Ifølge eksperten, burde det imidlertid tas i betraktning lenge før du tar første spadetak.

– Alt du kan tenke ut før du begynner å bygge hus, er penger spart, forteller Kjersti Vallevik Håbjørg, landskapsarkitekt og partner i Bar Bakke Landskapsarkitekter AS.

– Det er ikke sikkert at du har råd til å etablere hage og uteområde med en gang, men hvis du har det med i planen fra start, skaper du et utgangspunkt du kan bygge videre på. I tillegg kan du være trygg på at det ikke blir gjort noe som ødelegger for hage- og uteområdet i byggeprosessen, sier Håbjørg.

For en landskapsarkitekt, starter dette arbeidet allerede med tomten.

– Det viktigste for å få mest ut av hage- og uteområde når du bygger et nytt hus, er å se på tomten tidlig. Er det en flat tomt eller en skrå tomt? Hvordan kan vi utnytte tomten slik at vi skaper det fineste huset på akkurat denne tomten?

– Det handler om å identifisere de spesielle trekkene ved tomten, det som gjør den spesiell. Hvordan kan vi jobbe rundt et flott eiketre, som du ikke kan felle? Det kan også være andre faktorer som gjør tomten vakker; en utsikt som burde ivaretas, en spennende fjellformasjon eller et bekkedrag, sier landskapsarkitekten.

Hage og uteområde – skap soner som henger sammen

Den tidligste planleggingsfasen av hage og uteområde, handler altså ikke om å kartlegge alle detaljene for hagen, men sikre at du har gode rammer å bygge videre på.

– Hvordan du kan få en blomst til å blomstre, er gjerne en enkel oppgave. Det som er vanskelig, er å legge rammene. Akkurat som du har et romforløp som henger sammen inne i huset, må du ha soner som henger sammen utendørs, forteller Håbjørg.

Dette handler også om å identifisere egne behov. Hvis dere har barn og det finnes områder på tomten der barna potensielt kan falle og slå seg, burde dette utbedres slik at du kan slappe av når barna leker i hagen.

Samtidig er det lurt å tenke over at behovene kan endre seg over tid.

– Ønsker dere en stor plen, og skal det sparkes fotball i hagen? Hvor mange biler har dere, og burde det være muligheter for å snu? Skal dere ha garasje? I så fall burde den plasseres i nordøstre hjørne, for ikke å ta opp andre solfylte områder, sier eksperten.

LES OGSÅ: Bygge hus med utleiedel? Alt du trenger å vite

Landskapsarkitekt eller gjøre jobben selv?

Nøkkelen til et flott uteområde som møter dine og familiens behov i dag og i årene fremover, ligger altså i god planlegging.

– Kanskje klarer du å finne ut av dette selv, eller du kan få hjelp av en landskapsarkitekt. Du kommer langt med 2-3 timer rådgivning. Da får du en pekepinn på hvilke valg det er lurt å gjøre på akkurat din tomt, sier Håbjørg.

– En landskapsarkitekt kan hjelpe deg med alt fra hvilken type løk du burde velge, men det viktigste er å få hjelp til å lage rommene i hagen, som hvor du burde plassere solterrassen, eller hvor du kan ha et klesstativ for å henge opp klær til tørk. Landskapsarkitekten hjelper deg å definere områdene, og kan for eksempel oppdage en trapp som er flott for å nyte morgensolen og en kopp kaffe.

Hvis du ønsker å benytte deg av en landskapsarkitekt, råder hun deg til å ta kontakt allerede før du har valgt deg ut et hus – eller i hvert fall før byggeprosessen er startet.

– Når en kunde allerede har kjøpt et hus før de kontakter oss, er det gjerne flere elementer som må rettes opp etterpå, og da koster det også mer, forteller hun.

LES OGSÅ: Bygge hus? Her er hva nordmenn ønsker for boligen sin nå

Budsjett for hage og uteområde

Når du bygger hus er økonomi viktig for valgene du tar, og du må ikke glemme at det huset du ser for deg ved innflytting, neppe er omringet av jord og stein. Istedenfor ser du for deg et hjem, med hage og flotte uteområder. Dette koster penger, men det finnes likevel mange alternativer og prisklasser.

– En hage trenger ikke koste så mye, og hvis du planlegger godt på forhånd, så er det mye du kan ta etter hvert i prosessen, sier Håbjørg.

Er budsjettet lavt, er det ekstra viktig å legge en plan fra begynnelsen av. Da kan du utbedre hage og uteområdene steg for steg, og når lommeboken tillater det.

– Alt du kan fasilitere på forhånd, vil du spare penger på i det lange løp, forklarer hun.

– Hvis du vet du skal ha en uteplass, sørg for å etablere fundamentet. Legg pukk fra starten av, så kan du eventuelt vente med platting, men slipper å grave ut om noen år. Hvis du vet rammene for uteområde og hage, kan du vite ganske nøyaktig hva du skal budsjettere med og hvordan du kan få det til.

Det mest grunnleggende for uteområde og hage, slik som innkjørsel, grus, legge en ferdigplen og etablere en hekk, vil koste rundt 150.000 – 200.000 kroner. Skal du sette opp konstruksjoner som trapp, mur, gjerder og rekkverk, vil det koste deg litt mer.

– Da vil jeg si at du kommer langt med et budsjett på 500.000 kroner. Ti kvadratmeter med mur koster 50.000-100.000 kroner, så da burde du ha et litt romsligere budsjett.

Ønsker du deg brostein, en fin mur, en pergola, belegg på terrassen og en fin og bred trapp som knytter huset sammen med hagen, er det ikke uvanlig med et budsjett på mellom 800.000 – 900.000 kroner eksklusiv mva.

– Her er det forskjell på om tomten er nyetablert, hvor utgangspunktet gjerne er litt bedre, eller om du bygger i eplehagen til bestemor og bestefar. Da kan det ofte bli dyrere, sier landskapsarkitekten.

– Hvis du skal gjøre det billig, kan du så en plen selv. Det tar lenger tid, men er mye rimeligere.

LES OGSÅ: Tomten - mer enn et område boligen skal plasseres på

Sentrale kriterier for å skape et flott uteområde

Så, hva mener eksperten det er viktig å tenke på når du planlegger ulike soner, utsikt, vind lysforhold og andre viktige faktorer?

– Det er gjerne veldig stedsspesifikt, der målet er å gi hagen en retning og en utsikt. Har du en rar fasong på tomten, så trenger ikke nødvendigvis hekken å gjenspeile dette. Blikket kan istedenfor dras mot et hjørne der det står noen vakre roser. Har du en naturlig flott utsikt, så gjelder det å ta vare på denne, sier Håbjørg.

– Det gjelder å utnytte tomten og de kvalitetene den har. Har du en flat tomt kan du få en flott lekeplen. Har du en kupert tomt, kan du få noen hyggelige avsatser rundt i terrenget og skape noen flotte trappeløsninger.

Det gjelder å ha et blikk for det som er vakkert på tomten, og synliggjøre det ytterligere.

– De fleste vil ha noen hyggelige områder der de kan drikke kaffe på morgenen, spise en god middag på kvelden – gjerne med kveldssol, et lite tak og kanskje en peis. Ellers er det lurt å ha noe å hyggelig å se på ved inngangspartiet gjennom årstidene – noe vintergrønt, litt løk og stauder og noen sommerblomster.

– Ha et stativ til syklene, slik at de ikke blir liggende foran inngangspartiet. Det viktigste for hage og uteområder er at det skal være praktisk og naturlig, ikke oppleves som tungvint.

– Du burde også ha et sted der du kan sitte lunt i vårsolen med en kaffekopp, og et uteområde som dette burde være sørvendt, forklarer eksperten.

Hage og uteområde – en tabbe du bør unngå

Med mange års erfaring som landskapsarkitekt har Kjersti Vallevik Håbjørg sett mange gode løsninger for hage, terrasse og uteområder, men det er også noen grep hun vil fraråde.

– Jeg ser ofte at nordmenn bygger en veranda eller terrasse et stykke over bakken, og med kun en smal trapp ut i terrenget – gjerne inn mot veggen av huset. Dette gjør at terrasse og hage blir to adskilte områder, forteller Håbjørg.

– Bruk heller høydeforskjellen fra huset og ned til hagen som en ressurs; forleng terrassen med en to meter bred trapp som tar deg ut i terrenget, og en dobbeldør ut til plattingen som gjør at uteområdet blir en del av stuen.

For ifølge landskapsarkitekten har ikke en trapp bare en funksjonell hensikt, men gir deg et ytterligere oppholdssted der du kan ta en kopp kaffe på morgenen eller se på barna leke i hagen.

– Jeg vil oppfordre til å være litt mer raus med utnyttelse av plass, slik at det ikke blir for trangt, avslutter hun.

Hage og uteområde - relaterte artikler

Bygge hus? Dette er hva nordmenn ønsker for boligen sin nå

Når du skal bygge hus har du uendelig med muligheter – både når det gjelder design og funksjonalitet. Det er likevel noen elementer som trender, og det stadig flere drømmer om for sin bolig akkurat nå, er grovkjøkken, walk-in-closet og takterrasse.
arkitekt-hus

Bli kjent med arkitekten i Fluks

Arkitektur handler om funksjonalitet og estetikk. Et hus fra OBOS Block Watne Fluks tar utgangspunkt i tomten, omgivelsene og kundens ønske, og former ditt unike hjem for fremtiden. Her blir du kjent med en av arkitektene i Fluks.