Hopp til innhold
Til startsiden
tomtefesteloven

Alt du trenger å vite om kjøp av tomt, søknader og fradeling

Å kjøpe en tomt er starten på byggeprosjektet ditt. Her får du gode råd til hvor du ser etter tomt til salgs, hva du bør undersøke i forkant, hvilke søknader som må på plass og utgifter som må medberegnes.

Publisert:
tirsdag 23. februar 2021

En drøm om å bygge hus starter gjerne med visjoner om arkitektur, konsept og design. I realiteten – og når boligdrømmen skal settes til liv, starter boligdrømmen med en tomt.

Og en tomt er ikke bare et område boligen din skal plasseres på. Tomten er fundamentet for utsikten du skal våkne opp til gjennom soveromsvinduet hver morgen, nabolaget der barna skal vokse opp og minner som skal skapes.

Men hvordan går du frem når du skal kjøpe tomt? Her gir eksperten i OBOS Block Watne Fluks deg gode råd.

LES OGSÅ: Bygge hus med utleiedel? Alt du trenger å vite

Slik kommer du i gang når du skal kjøpe tomt

De fleste har på et tidspunkt sittet timevis på nett og drømt seg bort ved å kikke på boliger til salgs – enten du faktisk skal flytte eller ikke.

Men - hvor starter du egentlig når du er interessert i å kjøpe en tomt?

– Hvis du skal kjøpe tomt er det naturlig å starte prosessen ved å se hva som ligger ute på nett, som for eksempel Finn.no. Her finner du egne sider for tomter til salgs over hele landet, forteller Line Wergeland, rådgiver for bolig i Block Watne Fluks.

Et annet godt råd er å kontakte eiendomsmeglere eller grunneiere i området der du ønsker å bygge hus, for å høre om de potensielt har en tomt som ikke er annonsert.

Vær kreativ – ta kontakt med eiere i nabolaget

Avhengig av området du er på utkikk etter tomt, kan det være begrenset hvor mange tomter som ligger ute til salgs, og spesielt tomter med beliggenhet i Oslo og omegn. Det finnes imidlertid alternativer til å finne en tomt utover det som ligger ute til salgs på markedet.

– Hvis du allerede vet om et område der du ønsker å bygge hus, kan du undersøke eiendommene i nabolaget. Det kan være eiendommer i nabolaget med stor tomt, hvor det er muligheter for å fradele deler av tomten, sier Wergeland.

– Hvis du finner en tomt som kan være aktuell, må du rett og slett ringe på hos personen, og spørre om de kan være interessert i å skille ut og selge en del av tomten. Jeg har selv gjort dette, og selv om jeg ikke fikk gjennomslag for tilbudet akkurat da, ble beboerne smigret over forespørselen, forteller hun.

Det kan også være at du lykkes. En av familiene som allerede har bygget hus med OBOS Block Watne Fluks oppsøkte en nabo i boligområdet der de er bosatt i dag, og skal nå bygge sitt hus i et område de allerede er godt kjent med og trives i.

LES OGSÅ: Bygge hus? Her er hva nordmenn ønsker for boligen sin nå

Fradele tomt og skille av tomt – prosessen forklart enkelt

Fradeling av tomt – eller det å skille ut tomt, som det også omtales, innebærer å dele av et område på en eiendom, slik at tomten får et eget gårdsnummer og bruksnummer.

Prosessen gjennomføres ved å sende en søknad til kommunen eiendommen ligger i, og det er personer med hjemmel til eiendommen som må stå som avsender av søknaden.

– Søknaden sender du inn via hjemmesidene til kommunen eller med postgang. Kommunen har ofte egne sider for deling/opprettelse av eiendom. Her finner du god informasjon rundt prosessen, hva du bør tenke på før du søker, hva søknaden skal inneholde, behandlingstid og pris på tjenesten.

Her finner du for eksempel relevant informasjon for fradeling av tomt i Oslo kommune.

LES OGSÅ: Hage og uteområde - hvor mye koster det? 

Kommunen har ofte egne sider for fradeling av tomt, skille av tomt og opprette eiendom.

Pris og budsjett ved kjøp av tomt

Pris på tomt varierer ut i fra område og beliggenhet. Større byer og populære tettsteder vil ha en høyere prisklasse enn utkantstrøk og mer landlig områder. Eiendomsmeglere opererer ofte med de tre b-ene – beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Parametere som nærhet til kollektiv trafikk, nærhet til bysentrum, solforhold og utsikt, spiller også inn.

Den beste indikasjonen på pris – enten du skal verdsette egen tomt for salg, eller kjøpe, finner du ved å undersøke prisene på tomter i området på Finn.no.

Du må imidlertid huske på at det kommer ekstra kostnader i tillegg til selve tomtekjøpet. Har du ikke regnet med dette i de totale kostnadene, kan tomtekjøpet bli dyrere enn du i utgangspunktet så for deg.

Disse utgiftene kan komme i tillegg til tomtekjøpet:

  • Kostnader til tilknytning av offentlig vann- og avløpsnett, hvor kommunen har fastsatt tilknytningsavgift.
  • Kostnader til tilknytning av vei- og strømnett.
  • Kostnader til fagfolk for å foreta selve tilknytningen til vann-, kloakk- og strømnett.
  • Kostnader for klargjøring av tomten. Dersom tomten inneholder stein eller berg, må du påregne kostnader for fjerning av dette.

Husk at det kan komme ekstra kostnader i tillegg til selve tomtekjøpet.

Hva du bør tenke på før du kjøper tomt

Hvis du allerede har dannet deg et bilde av hvordan ditt fremtidige hus skal se ut, er det greit å gjøre noen undersøkelser i forkant av tomtekjøpet.

Det er reguleringsbestemmelsene for tomten som legger de største føringene på byggeprosjektet. Det er viktig at du undersøker om det er noen heftelser knyttet til tomten, og hvilke reguleringsbestemmelser og utnyttelsesgrad som foreligger.

Reguleringsplanen kan ha fastlagte rammer for utnyttelsesgrad av tomten, hvilken boligtype du kan oppføre, boligens høyde, størrelse og plassering av boligen på tomten. Sjekker du ikke opp dette på forhånd, kan du ende opp med en tomt der du ikke kan bygge den boligen du ønsker.

Dersom det skulle være heftelser på eiendommen kan det påvirke både bruk og utnyttelse av tomten. Hvis naboene har adkomstrett over tomten bør du ta hensyn til dette ved plassering av huset på tomten, slik at du får minst mulig innsyn og støy til din hage og uteplass.

Før du kjøper tomt, burde du også undersøke grunnforholdene på tomten nøye.

– En tomt som krever mye sprengningsarbeid, eller en skrå tomt som må fylles opp fordi den ikke spiller på lag med arkitekturen for huset du vil bygge, vil utgjøre store kostnader for prosjektet. Og hvis store deler av budsjettet ditt må legges i tomten, er det ikke sikkert du får bygget det huset du ønsker.

– Ta utgangspunkt i tomten, og se mulighetene. Dessverre er det mange som kjøper tomt og deretter sprenger eller graver for å flate den ut. I tillegg til at det er kostbart, ødelegger det tomtens særegenheter og kvaliteter. Se helheten, så kan du også slippe store kostnader.

Tomt - relaterte artikler

Jobben med å planlegge hage og uteområde kan du gjøre selv, eller du kan ansette en landskapsarkitekt som kan hjelpe deg på vei.

Hage og uteområde - hvor mye koster det?

Skal du bygge hus, og lurer på hva du må budsjettere med for hage og uteområde? Her gir landskapsarkitekten tips til planlegging, ulike budsjetter og hvordan du eventuelt kan redusere kostnadene.
arkitekt-hus

Bli kjent med arkitekten i Fluks

Arkitektur handler om funksjonalitet og estetikk. Et hus fra OBOS Block Watne Fluks tar utgangspunkt i tomten, omgivelsene og kundens ønske, og former ditt unike hjem for fremtiden. Her blir du kjent med en av arkitektene i Fluks.