Se hvor mye du kan få i byggelån med vår byggelånskalkulator her.

OBOS byggelån – slik finansierer du ditt nye hus

Byggelån – hvor mye koster det å bygge hus og hvor mye penger kan du låne? Her tar eksperten deg gjennom hvordan byggelånet ditt beregnes, egenkapital, rentesats, finansieringsbevis og omgjøring av byggelån til boliglån.

En av de første spørsmålene som dukker opp blant dem som drømmer om å bygge bolig er finansiering. Hvor mye koster det å bygge hus? Hva er typiske kostnader, hva kan du få i byggelån og hvordan vil det påvirke økonomien?

Block Watne Fluks handler om at du skal være trygg når du skal bygge ditt hus. Vi ønsker at prosessen skal være forutsigbar og smidig for deg som kunde. Sammen med OBOS har vi lagt til rette for at du skal være økonomisk trygg gjennom hele byggeprosjektet ditt, og lanserer i den sammenheng – OBOS byggelån.

– Vi har satt sammen et byggelån med lavere prosentsats og rentesats enn hva de fleste andre kan tilby i et byggeprosjekt. Vi er trygge på Block Watne som partner, og kan derfor tilby et svært attraktivt lån, sier Kenneth Engen, leder for privatmarkedet i OBOS-banken.

LES OGSÅ: Bygge hus med utleiedel?

Bygge hus? Fluks er en totalentreprenør som håndterer hele prosjektet for deg.

Drømmer du om å bygge hus? Her tar vi deg gjennom alt du trenger å vite om byggelån. 

Lavere risiko for OBOS – gunstigere lån for deg

De fleste banker legger inn en relativt god margin på lån i forbindelse med byggeprosjekter –en utgift mange glemmer å ta hensyn til. Marginen er tillagt fordi et byggeprosjekt gjerne medfører høy risiko og usikkerhet.

– Finansiering er en vesentlig kostnad i et byggeprosjekt. Et byggelån har i de fleste tilfeller minimum dobbel rente, sammenlignet med et vanlig boliglån. Med dette ønsker vi å gjøre boligdrømmen oppnåelig for flere, forteller Engen.

–  Vi stoler på Block Watne. Vi er en del av samme konsern, og vet at de kommer til levere når de skal, og dermed kan vi gi en lavere pris på et byggelån i OBOS.

Block Watne Fluks skal være en forutsigbar prosess for kunden og for samarbeidspartnere. Derfor er pris på prosjektet og en tydelig tidsplan på plass allerede før du signerer kontrakt. Dette kombinert med at Block Watne Fluks er en totalleverandør, gjør at risikoen for OBOS-banken blir lavere, og dermed kan tilby et gunstigere lån.

– Block Watne har lang erfaring i bransjen. Du kan være trygg på at huset vil bli som avtalt, og at fristene blir overholdt. Det er en trygghet og forutsigbarhet ved å samarbeide med Block Watne. Vi vet at dette huset vil bli ferdig, forklarer Engen.

– Block Watne Fluks skiller seg fra andre boligbyggeprosjekter ved å være en totalleverandør. Du har kun én regning å betale, og den betaler du til Block Watne Fluks.

Du kan sammenligne byggelån i byggelånskalkulatoren på Smartepenger.no her. Her får du oversikt over differanse på renter, provisjon av låneramme og kostnader for etableringsgebyr hos ulike banker.

LES OGSÅ: Bygge hus? Dette er hva nordmenn ønsker for boligen sin nå

Et byggelån har i de fleste tilfeller dobbel rente på grunn av økt risiko. Ettersom Fluks er en del av OBOS-konsernet kan OBOS-banken tilby Fluks-kundene en langt gunstigere rente.

Slik beregnes byggelånet ditt

Det neste du sikkert spør deg selv om, er hvor mye du kan låne når du skal igangsette ditt byggeprosjekt. Hvor mye du kan låne tar utgangspunkt i inntekt, utgifter, gjeld og egenkapital, men også verdien på boligen i fremtiden.

– Vi inviterer deg til en samtale der vi kartlegger økonomien din, og finner ut hvor mye du kan låne samtidig som du skal ha råd til livets opphold, sier Engen.

Ønsker du å finne ut hvor mye du kan låne? Legg inn årsinntekt og gjeld i boliglånskalkulatoren fra OBOS her, så får du et estimert lånebeløp.

– Kunden kan bruke så mye de ønsker av egenkapital, med et minimum på 15 prosent. Mange har en bolig fra før, med oppsparte midler i verdien på et hus eller leilighet. Dette kan brukes til byggelån eller kjøp av tomt. Her kan vi hjelpe kunden å finne en god løsning.

Verdien regnes ut ved å se på gjeld i boligen, sammenlignet med takst på boligen ved salg, og kan medregnes uavhengig om du fremdeles bor i boligen eller ikke.

Finanseringsbevis og buffer

På bakgrunn av den økonomiske kartleggingen setter OBOS opp et finansieringsbevis som kunden kan bruke ovenfor Block Watne Fluks. Ut ifra budsjett og ønsker fra kunden, setter arkitektene i gang med å tegne opp boligen. Fra start er det lagt inn en buffer på omkring 20 prosent som tar høyde for eventuelle nye ønsker fra kunden i løpet av prosjektet og prisindeksjusteringer.

Det vil si – hvis du har fått innvilget et lån på 7 millioner, så vil arkitektene tegne et hus som vil koste 5,6 millioner å bygge, slik at du har en solid buffer gjennom hele prosjektet.

– Vi vil sikre at kunden garantert kommer i mål. Forarbeidet i Fluks er meget grundig og forutsigbart, men det kan dukke opp noe underveis som gir nye kostnader. For eksempel hvis kunden vil ha spotter i taket, en annen kjøkkeninnredning/baderomsinnredning, eller lignende. Kunden er sikret at denne typen endringer er gjennomførbare, samtidig som det er en sikkerhet for Block Watne. De vet at vi har lagt inn en god buffer fra start, sier Engen.

LES OGSÅ: Hage og uteområde - hvor mye koster det? 

Sette drømmen om å bygge hus ut i virkeligheten. OBOS-banken ønsker å gi flere muligheten til å oppfylle drømmen.

Forhåndstakst og fremtidig verdi av bolig

Teamet i Block Watne Fluks gir deretter en fullstendig pris for hele boligprosjektet, og tar med tegningene av boligen til en takstmann for en forhåndstakst.

– Takstmannen tar både tomt og beliggenhet i betraktning, og gir deg en forhåndstakst på hvor mye boligen din vil være verdt når den er ferdig bygget. Vi kan totalt gi deg et lån på opp til 85 prosent av boligens verdi, gitt at dagens inntekt og gjeld tilsier at det vil være mulig, sier Engen, og forklarer videre:

– Hvis forhåndstaksten viser at boligen med tomt vil være verdt 10 millioner når den står ferdig, så kan kunden i utgangspunktet låne maksimalt 8,5 millioner, sier han.

Når byggeprosjektet er ferdigstilt, og det er klart for å flytte inn i boligen, vil du få en ferdigstillelsesattest av OBOS Block Watne Fluks. Når denne sendes over til banken vil lånet ditt bli gjort om til et langsiktig/vanlig boliglån kalt OBOS Nyboliglån.

LES OGSÅ: Tomten - mer enn et område boligen skal plasseres på 

Prosessen enkelt oppsummert:

  • På bakgrunn av en økonomisk kartlegging får kunden tilsendt et finansieringsbevis som kan sendes til OBOS Block Watne Fluks
  • Kunden får tegninger og pris av OBOS Block Watne Fluks
  • Kunden innhenter forhåndstakst og sender denne til banken
  • Banken bekrefter finansiering til OBOS Block Watne Fluks, og kunden signerer kontrakt med OBOS Block Watne Fluks som sendes over til banken
  • Banken sender deretter lånepapirer til kunden for e-signering, hvor kunden signerer for lån og pant i tomten
  • OBOS Block Watne Fluks starter å bygge når byggetillatelse foreligger
  • Kunden får faktura på e-post med banken på kopi, i henhold til betalingsplan
  • Banken betaler ut til OBOS Block Watne Fluks. Prosjektfinansieringen (egenkapital) brukes først, deretter byggelån. Provisjon løper fra første avdrag trekkes på lånet
  • Når huset er ferdig, får kunden en ferdigstillelsesattest som de sender til banken
  • Kunden flytter inn sin nye Fluks-bolig og byggelånet konverteres til OBOS Nyboliglån.