Hopp til innhold
Til startsiden

Tomten – mer enn et område boligen skal plasseres på

Hver tomt har et unikt potensial det er verdt å bevare og dyrke frem. Her forteller arkitekt i OBOS Block Watne Fluks, Helena Hegstad Diamantis, hvordan hun jobber for å ivareta tomten og gi boligen din en unik identitet.

Publisert:
torsdag 4. mars 2021

I ditt nye hus – hva vil du våkne opp til hver morgen?

Solstråler som gløtter inn på kjøkkenet gjennom greiner fra det majestetiske eiketreet som vokter inngangspartiet til huset? Eller en mosekledd fjellvegg utenfor soverommet, som transformeres til et fargesprakende kunstverk i takt med sollyset og årstidene?

Alt starter med tomten. Tomten er ikke bare et område boligen skal plasseres på. Hver tomt har et unikt potensial det er verdt å bevare og dyrke frem.

Et hus skal spille sammen med området det bygges på. Inntrykkene dine når du står midt på tomten – det du ser, lukter, hører og føler, er elementer som er viktig for å forme og skape boligens identitet.

– Med OBOS Block Watne Fluks ønsker vi å forme boligen etter terrenget. Vi skal ikke nødvendigvis ødelegge terrenget og bygge et hus du kan bygge hvor som helst, men sørge for at tomten gir identitet til boligen. Huset skal smelte inn med tomten og sammen skape en enhet, forklarer Helena Hegstad Diamantis, arkitekt i OBOS Block Watne Fluks.

LES OGSÅ: Alt om kjøp av tomt, fradeling og søknader

Et hus skal spille sammen med området det bygges på. Inntrykkene dine når du står midt på tomten – det du ser, lukter, hører og føler, er elementer som er viktig for å forme og skape boligens identitet.

På lag med miljøet

En tomt er mye mer enn et omriss av bakken. En tomt har en unik personlighet, struktur og mønster. I OBOS Block Watne Fluks er vi opptatt av potensialet til hver tomt, og hvordan vi kan bygge et hus som er best mulig tilpasset den tomten du har, miljøet rundt, nabolaget og samfunnet.

I Norge finner du sjeldent en tomt som er jevn og horisontal. Det norske landskapet byr på mektige fjell mer enn 1000 millioner år gamle, langstrakte daler, og åser kledd med trær og skog. Det er også dette som gjør den norske naturen så praktfull.

– Alle tomter er forskjellige, og alle tar de med seg elementer som er karakteristisk for den norske naturen – og dette vil vi ivareta, forteller Diamantis.

– Vi bygger for bærekraftige og fremtidige løsninger og vil skape hus som er en del av miljøet og grunnen de står på. Fremfor å gjøre store inngrep på tomten, som å rive fjell, grave og sprenge berg, ser vi hvordan vi kan tilpasse boligen til terrenget slik det er i dag, sier hun.

Effektene er til fordel for miljøet og din lønnsomhet. Inngrep på tomten er kostbart og tidskrevende. Ved å jobbe med tomten, kan vi rette fokuset mot boligen og menneskene som skal bo der.

Arkitekttegnet moduler gir fleksibilitet

Det er fleksibilitet som ligger til grunn i husene vi designer og bygger, som gjør dette mulig. Når vi kombinerer Fluks-modulene utviklet i samarbeid med arkitektfirmaet Helen & Hard, får vi flere hundre alternativer for design og utforming av ditt hus. Dermed er det enklere å tilpasse boligen til terrenget, enten du har skrå tomt, bratt tomt, kupert tomt, flat tomt eller alle i kombinasjon.

– Utgangspunktet i Fluks-modulene gjør at de kan tilpasses de fleste tomter. Hovedfunksjonene er lagt til kjernen, som legger et forholdsvis lite fotavtrykk. Integrerte løsninger og muligheten til å legge på flere etasjer gir stor fleksibilitet, forklarer arkitekten.

Fluks-husene gjør det mulig å forene landskap og arkitektur og benytte fordelene ved hver tomt. Resultatet er et hus helt unikt for deg og din familie, som spiller på lag med miljøet og skaper nærhet til naturen.

LES OGSÅ: Bygge hus? Her er hva nordmenn ønsker for boligen sin nå

Med OBOS Block Watne Fluks ønsker vi å skape et hus som er en del av miljøet.

Ta vare på det unike på tomten

OBOS Block Watne Fluks handler om å bygge innenfra og ut. Vi starter med menneskene som skal bo der og behovene deres, og beveger oss over til boligen og ut mot naturen.

– Jeg ønsker å ivareta menneskene som skal bo der, og oppleve tomten sammen med dem. Essensen av boligen finner vi ved å møte personene som skal bo der og bli kjent med behovene deres og tomten, forteller Diamantis.

I de fleste boligprosjekter designes og tegnes huset før tomten er tatt i betraktning. Når du bygger din bolig med OBOS Block Watne Fluks, vil våre arkitekter dra ut på tomten sammen med deg i en tidlig fase av prosjektet. Arkitektene tar like fullt hensyn til grunnareal og proporsjoner, som nabolag, vegetasjon og ikke minst – sansene som fanger interessen.

Hvilke lyder er det på tomten – er det fuglekvitter og løvtrær, eller pulsen av byen? Hva lukter dere – er det den lokale bakeren som sender duften av nybakte boller med vinden fra sør?

– Det handler om å gripe tak i de vakre elementene på tomten, og trekke dem inn i hjemmet, forklarer arkitekten.

En gammel steinmur, eller utsikt mot sjø eller fjell blir tatt hensyn til allerede på tomtebefaringen, og åpner opp for at arkitektene kan gi deg en enda flottere opplevelse av elementene fra innsiden av huset, enn på utsiden.

Vi hjelper deg å overholde budsjettet ditt

Fluks handler om å designe for din økonomi. Det innebærer at dere allerede i forkant av tomtebefaringen har satt et utgangspunkt for budsjett, som arkitektene forholder seg til i utvikling av ideer og skisser. Dette gjør hele prosessen mer forutsigbar, og sørger for at det ikke oppstår uforutsette kostnader og utgifter senere.

Viktige aspekter er adkomst til tomten og solforhold. Solforholdet er best fra syd og vest, og uterom, hage og terrasse burde derfor vende mot disse retningene. Det kan også gjelde andre rom, for eksempel oppholdsrom der du ønsker å starte dagen med morgensolen, eller bevare lyset og solen utover kvelden. 

– Vi hjelper kundene hele veien – fra ideer og skisser, til huset står på plass. Vi tar hensyn til kundens behov, tomten og ønskene for boligen. Når vi har landet på en skisse ordner også OBOS Block Watne Fluks alt av byggesøknader, forteller arkitekten.

Med OBOS Block Watne Fluks på laget er du sikret en bolig som speiler drømmen og bildet du dannet deg da du først besøkte tomten. Vårt oppdrag er å virkeliggjøre din drøm og forme den med arkitektur som er bærekraftig og økonomisk lønnsom.

Vil du vite mer? Ta kontakt med oss her.

Tomt - relaterte artikler

Jobben med å planlegge hage og uteområde kan du gjøre selv, eller du kan ansette en landskapsarkitekt som kan hjelpe deg på vei.

Hage og uteområde - hvor mye koster det?

Skal du bygge hus, og lurer på hva du må budsjettere med for hage og uteområde? Her gir landskapsarkitekten tips til planlegging, ulike budsjetter og hvordan du eventuelt kan redusere kostnadene.
arkitekt-hus

Bli kjent med arkitekten i Fluks

Arkitektur handler om funksjonalitet og estetikk. Et hus fra OBOS Block Watne Fluks tar utgangspunkt i tomten, omgivelsene og kundens ønske, og former ditt unike hjem for fremtiden. Her blir du kjent med en av arkitektene i Fluks.